
YouTube SEO kuralları
YouTube kanalı olanlar SEO kuralları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. SEO kuralları sayesinde yükselmek kolay olmaktadır.
2005 yılında kurulan YouTube, 2006 yılından beri Google ve günümüzde Alphabet şirketine bağlı bir video platformu. Hızla gelişmesini sürdüren YouTube, yeni teknolojiler ve yeni özellikler ile kendisini daha iyi bir hale getiriyor. Örneğin YouTube’da ilk yıllarda Flash teknolojisi kullanılıyordu fakat günümüzde HTML5 teknolojisi tercih edilmekte. Zaten 2021 yılı ile birlikte Flash desteği sonlandırıldı. YouTube’un SEO kuralları hakkında bilinmesi gereken pek çok detay bulunuyor.
YouTube SEO kuralları neler?
YouTube için bir video hazırlarken o videonun kaliteli ve düzgün olması gerekiyor. Videonun çözünürlüğünün yüksek olması ve kalitenin yeterli seviyede bulunması o videonun kullanıcılar tarafından daha çok sevilmesine olanak tanıyor. Bundan dolayı bir video hazırlarken samimiyet ve kaliteli ekipmanlar kullanmak önemli olabiliyor. Tabii bu durumda bazı istisnalar bulunabiliyor. Örneğin bazı kaliteli olmayan videoların dahi yükseldiği görülmüştür. Bu videoların yükselme sebebi samimi bir iletişimin bulunması.
YouTube’da video paylaşırken o videonun başlığı ve kapak görseli en fazla özen gösterilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Çünkü bir YouTube kullanıcısı video önerilerini incelediğinde önüne ilk olarak YouTube kapağı ve video başlığı çıkıyor. Bundan dolayı başlık ve kapak ne kadar ilgi çekici olursa, kullanıcının da ilgisini o kadar çekecektir. En doğru tercih yapılmalıdır.
YouTube videosu paylaşırken o videonun açıklamasının ve etiketlerinin olması da önemli olan bir diğer detay. Eğer ki bir videonun etiketleri ve açıklaması olmazsa o video aramada veya önerilen videolar arasında daha az yer edinir. Tabii bazı videolar yalnızca başlık ve güzel bir kapak görseli ile de SEO uyumlu olan videoya göre etkili bir şekilde ön plana çıkabiliyor. Bu da kullanıcıların o video ile etkileşimini arttırmasından kaynaklı. Yani bu durum biraz da şans işi.
YouTube’da dikkat edilmesi gereken bir diğer detay videonun konum, kategorisinin, oynatma listesinin ve bunun yanı sıra pek çok detayının özenli bir şekilde girilmesidir. Hatta videonun dilinin dahi girilmesi o videonun hangi dile sahip kullanıcılara gösterildiğini belirtiyor. Kullanıcı bu detayları kendi hedefine göre belirlemeli.