Twitter’da Mavi, Gri ve Altın Rozetler Ne Anlama Geliyor?

Twitter’da Mavi, Gri ve Altın Rozetler Ne Anlama Geliyor?

Twitter onay renkleri ve anlamları, üçe ayrılmış bulunmaktadır. Şirket hesaplarında sarı, hükümetler ve devlet görevlilerinde gri, birey ya da ünlülerde mavi rozet şeklinde onaylı hesaplar görülmektedir. Mavi tik sahibi şirket hesaplarını göndererek, resmi hesap olduklarını onaylatabilmektedir. Bu şekilde sarı rozet sahibi olabileceklerdir. Milyonlarca kullanıcıya sahip sosyal medya platformu, kullanıcı sayısını ve etki gücünü her geçen gün artırmaktadır.

Yeni uygulamaya geçişle beraber, değişiklikler de peş peşe gündeme geliyor demek yerinde olacaktır. “Onaylı” hesap anlamına gelen “mavi tik” uygulaması, duraklatılmış durumdadır. Yeni uygulamayla beraber, mavi tikler sarıya ve griye, Türkiye’de de dönmeye başlamıştır. Mavi onay tikinin ücretli hale gelmesiyle birlikte, gerçek ve sahte hesapların birbirinden ayrılması zor hale geldiğinden, böyle bir uygulama başlatılmıştır.

Twitter’da Kademeli Tik Renkleri

Twitter’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin “mavi onay tiki” durumunu abonelerin hizmetine yeniden sunulmaya başlamıştır. Aynı anda “altın tik” uygulaması da aktif hale gelmiştir. Bu şekilde ücretli aboneler kullanıcı isimlerini ve profil fotoğraflarını değiştirebilir ancak onay süreci sonuçlanıncaya kadar “mavi tik” işareti, geçici olarak hesaptan silinecektir.

Twitter kademeli tik renkleri biçiminde, “ resmi onay” işaretini değiştirdikten itibaren, Türkiye’den ve dünyadan pek çok hesabın “ altın tik” işareti aldığı belirtilmektedir. Sosyal medya platformunun bu yeni hesap doğrulama süreci, kullanıcılar arasında büyük bir merak uyandırmaktadır. Bu yeni renk düzenin asıl önemi, onaylanmış hesapların sahte hesaplardan ayrıştırılmasının sağlanmış hale gelmesidir. Bu şekilde sosyal medya hesaplarında renkli doğrulama sistemini anlayarak bu konuda bilinçlenmek, güvende olmanın bir parçası denebilir.

Twitter renk kodlama sistemi, Blue aboneliği nedeniyle yükselişe geçen mavi tiklerin oluşturduğu karışıklığı önlemeye ve kullanıcıları yanıltmamaya yönelik hayata geçmiştir. Şirketlerin milyonlarca maddi zarara uğramasına neden olan sahte hesaplar, yeni sistem sayesinde daha kolay tespit edilmektedir. Mavi tikli bir hesabın şirket olduğunu düşünmeniz elbette olasıdır. Bununla birlikte, bireysel bazda ya da kurum bazında aynı isme sahip pek çok mavi tikli hesap olabileceği de göz önünde bulundurulmaktadır.

Tüm bu nedenlerden dolayı gerçek hesabın tespit edilmesi ve hesap sahibinin diğer sosyal medya hesaplarının kontrol edilmesi, böylece daha kolay hale gelmektedir. Twitter’da mavi, gri ve sarı tik sahibi olabilmek için, belirli kriterler aranmaktadır. Standart bir kullanıcı olarak mavi tik onay işaretine ulaşmak daha zahmetsizdir. Gri ve sarı tik için bu süreç daha zorlayıcı olabilmektedir.

Twitter’da Rozet Renklerinin Anlamları Nelerdir?

Twitter renk kodlamasında verilen renklerin şu anlamlara geldiği belirtilmektedir;

  • Mavi tik: Bu rozet aslında iki durumun göstergesidir. Öncelikle Twitter’ın etkin, dikkate değer ve gerçek olduğu, bir yandan da doğrulama kriterleri çerçevesinde doğrulandığı, bu şekilde anlaşılmaktadır. Diğer bir konu da aktif Twitter Blue aboneliğinin bulunduğu belli etmektedir.
  • Altın tik: Sarı tik sahibi hesaplar, Twitter for Business üzerinden, resmi bir işletme özelliğindedir.
  • Gri tik: Bu hesaplar bir devlet kurumu veya resmi tek taraflı kuruluştur.

Twitter’daki onay işaretleri, kullanıcıların platformda kimlik doğrulaması yaptığını belirleyen bir işlev şeklinde verilmektedir. Bu hesaplar şirketlerce, özgünlük anlamında kontrol edilmektedir. Uygulamada yer alan hesapların gerçekliği, tekliği ve kamusal açıdan faydalı olduğu, bu işaretlerle onaylanmaktadır. Doğrulanan hesaplar, her ne kadar ücretli satın alınabilse de uzun süredir uygulamada bir önem göstergesi şeklinde ifade edilmektedir.

Eski dönemde sadece belirli şartları karşılayan kişiler, herhangi bir ücret ödemeden “mavi tik” sahibi olabilmekteyken, bu durum yeni sistemde değişmiştir. Platform bu yönde genelde tanınmış kişilere öncelik tanımakta ve bazı kriterleri sağlayanlara “mavi tik” verebilmekteydi diyebiliriz. Genel olarak içerik üreticileri ve ünlü kişiler, doğrulama rozetlerinin avantajlarından artık kısa zamanda yararlanmaktadır.